29. godišnjica osnivanja Stranke demokratske akcije u Kalesiji

Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Kalesija održana je 19. avgusta 1990. godine na prepunom Gradskom stadionu u Kalesiji. Bio je to najveći politički skup u povijesti Kalesije. Na skup je data jednoglasna podrška svih prisutnih procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka na našim prostorima.

SDA Kalesija je u to vrijeme bila dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i našem lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je spasio Bosnu od agresora, dok su se drugi politički subjekti opredijelili za “zamrzavanje rada” u tim teškim okolnostima. Iz ničega je stvorena Armija R BiH, koja nije dozvolila realizaciju planova agresora, koji su jasno iskazivali aspiracije prema našoj domovini.

Danas, 29 godina nakon osnivanja SDA, oružane borbe nema, ali se borba za domovinu i principe na kojima je Stranka osnovana i dalje vodi.
Opredijeljeni da Stranci demokratske akcije vratimo mjesto koje zaslužuje u našoj Kalesiji, osnivačima, članovima i simpatizerima čestitamo 29. godišnjicu od njenog osnivanja.