Sportska dvorana u Općini Kalesija: “Maćehinski odnos trenutne vlasti”

Sportska dvorana u Kalesiji bila je u većem dijelu završena do 2014. godine. Vlast na čelu sa  SDA kadrovima je u periodu 2009-2014. na sportsku dvoranu ulozila 3,6 miliona maraka. Objekat je ozidan, pokriven, postavljeni prozori i vrata, urađena elektroinstalacija, veći dio centralnog grijanja kao i termo i hidro izolacija. Ostalo je da se urade samo “fini radovi”, za koje je u Budžetu ostalo namjenjeno 500.000,00KM koje je naslijedio trenutni načelnik općine Kalesija Sead Džafić sa vladajućom većinom. Dolaskom na vlast, Načelnik je pokazao da ne zna upravljati općinom Kalesija, a jedan od primjera je i sportska dvorana.

 

Na sjednicama Vijeća od strane načelnika Seada Džafića i njegove većine, u 2017. godini ukazivalo se da je izgradnja dvorane neuspjeh prethodne vlasti, a čak se spominjala prodaja dvorane ili promjena namjene. Vijećnici SDA su i tada sugerisali da se nastavi izgradnja dvorane jer je neophodna mladim Kalesijcima i da sredstva već postoje. Naš federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica, gospodin Edin Ramić je prepoznao ovaj problem i izvršio transfer 26.05.2018. godine za kapitalna ulaganja u iznosu od 150.000,00KM za završetak sportske dvorane u nasoj Općini.

 

Općinski načelnik Sead Džafić je u martu 2019. godine sa firmom ” Trisar-inn” iz Sarajeva potpisao ugovor vrijedan 483.315KM, a riječ je o opremanju i uređenju sportake dvorane u Kalesiji. Dok nasi mladi eksperti napuštaju Kalesiju, što zbog nedostatka posla, što zbog uslova života, Danir Stailkov predstavnik firme “Elan” iz Slovenije je uradio parket, koševe i stolice za tribine. Poznata je i činjenica da je Načelnik upriličio  prijem i za eksperte iz Japana, 29.10.2019. godine, sa posebnim akcentom na klizišta u općini Kalesija. Maćehinski odnos vladajuće većine u općini Kalesija se nastavlja, pa i uloženih skoro pola miliona maraka u sportsku dvoranu je dovedeno u pitanje to jest u propadanje. Na prethodnoj sjednice Vijeća, održanoj 26.10.2019. godine,vijećnik SDA je podsjetio da treba uraditi grijanje u sportskoj dvorani kako ne bi propao parket, odnosno uloženih oko pola miliona maraka.

 

Postavlja se pitanje gdje je nestao obećani domaćinski odnos prema društvenoj svojini, i da li bi u svojim domovima postavljali lustere i kupovali namještaj prije nego se prostorije izmalterišu?

 

Po svemu sudeći, najveći domet trenutne vlasti je donošenje zaključaka na sjednicama OV kojim zadužuju Načelnika da radi svoj posao, ili pripremaju neku vanrednu sjednicu kako bi preko “spašavanja dvorane” izvršili još jedan rebalans Budžeta i time prikrili sve svoje rabote tokom tekuće godine.

 

Press služba OO SDA Kalesija