SDA Kalesija: Zaustaviti nenamjensko trošenje novca građana i spriječiti dalji deficit u budžetu općine Kalesija

Povodom nastavka 33. redovne sjednice OV Kalesija, koja je prekinuta u subotu 26.09.2020. godine, pozivamo vijećnike da se makar na kraju mandata počnu odgovorno odnositi prema budžetu odnosno sredstvima svih građana naše općine.

Proteklih dana budžet općine Kalesija našao se u žiži interesa kalesijske javnosti. Način trošenja budžeta, negativni izvještaj o reviziji utroška budžeta u 2019.godinu, pa donošenje rebalansa budžeta u funkciji predizborne kampanje odlazećeg općinskog načelnika i još mnogo toga, izazvalo je mnogobrojne kritike građana.

Za bolje upućene u kalesijska zbivanja posebno je upitannačin donošenja rebalansa budžeta općine Kalesija, usvojenog na posljednjoj sjednici OV Kalesija 26.septembra. Iako je iz izvještaja o izvršenju budžeta općine Kalesija jasno da se isti ne ostvaruje planiranom dinamikom i u planiranom iznosu, umjesto da se rebalansom svede na realni iznos od 7,5 do 8 miliona KM, kalesijski vlastodršci su ga povećali na nevjerovatnih 14,5 miliona KM.

Svima je jasno da su predstojeći lokalni izbori 15.novembra glavni razlog zašto pri izradi rebalansa nisu ispoštovani osnovni principi pri izradi rebalansa budžeta. U svom nedomaćinskom upravljanju budžetom općinski načelnik i vladajuća većina od naslijeđenog suficita od preko 2 miliona već su doveli Kalesiju do deficita u budžetu. I dalje svjesno krše važeće propise, sa tendencijom da poslije izbora općina Kalesija može biti dovedena do “bankrota”.

Napominjemo da u općini Kalesija nije uspostavljen trezorski način poslovanja, iako je bila zakonska obaveza da se uspostavi od 12.10.2016. godine, i da su se kalesijski vlastodršci oglušili da na sjednice vijeća uvrste izvještaj o finansijskoj reviziji općine Kalesija za 2019. godinu urađen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, itd.

Takođe ukazujemo i na na nepridržavanje odredbi federalnog zakona o budžetima. Kako saznajemo, u proceduri donošenja najnovijeg rebalansa budžeta općina Kalesija nije pribavila obavezujuće mišljenje kantonalnog ministarstva finansija, što je još jedan pokazatelj njihove samovolje u donošenju i upravljanju budžetom, tačnije rečeno novcem svih građana općine Kalesija.

Press OO SDA Kalesija