Asocijacija mladih

 Asocijacija mladih, kao podmladak SDA, osnovana je početkom 90-ih godina pod tadašnjim nazivom MOS i kao takva je ujedno najstarija organizacija koja radi i djeluje u okviru Statuta i Programa Stranke Demokratske Akcije.

Asocijacija mladih

Prioritetna obaveza AM SDA  je čuvanje emaneta

-Naši osnovni  ciljevi su animiranje i  organizovanje  članova u cilju održavanja svjesti  o našoj hostoriji i identitetu

-Edukacija i osposobljavanje članova kroz razne seminare za političko djelovanje

-Primarna zadaća kroz naše djelovanje je očuvanje naše historije i stalno podsjećanje na istu, svjesni da bez znanja iz prošlosti ne možemo imati sigurnu budućnost a ko smo i šta želimo biti je isto kao i ko su i šta su željeli biti velikani naše prošlosti.

-Kroz naše redove je prošlo veliki dio onih koji imaju ogromne zasluge za opstanak države BiH i biti član AM SDA znači biti svjestan onog što jesmo ali smo i tu jer je neizvjesno šta možemo postati ako dozvolimo da politiku u ime nas vode oni koji ne žele dobro BiH o čemu nas naša historija uči.

-Vođeni  izrekom našeg velikog pjesnika koji kaže”Ovdje se ne živi da bi se umiralo ovdje se umire da bi se živjelo”nastojimo biti uporni,istrajni i uvjereni u budućnost BiH kao što je to bio i u najtežim vremenima naš rah.predsjednik Alija Izetbegović.

-Našu želju da se natječemo u dobru,da se jedni drugima namećemo u količini dobra kojeg želimo učiniti za sve građane BiH sigurni smo možemo provoditi isključivo kroz programske ciljeve SDA i samo na taj možemo biti sigurni da niko ne može biti gubitnik jer u borbi za dobro i napredak nema poraženih svi pobjeđujemo.

-Borba za očuvanje države i afirmaciju njenog naroda mora biti duboko harmonična i u redovima Asocijacije mladih danas radi i djeluje veliki broj onih koji znaju da je za nezavisnost Bosne i Hecegovine učinjeno mnogo i to ne smije biti uzalud.

AM SDA je organizacija koja je otvorena za sve one koji žele jednakopravnost,pravdu i slobodu u BiH istaći kao osnovna načela našeg društva i čvrstog smo opredjeljenja da zajedničkim snagama državu BIH učinimo boljom za življenje za sve one koji je osjećaju svojom.

Bosna je mala zemlja, ali ima pravo na istinu.Oni koji su je odbranili u ratu,znat će na najbolji način štititi njene interese u miru.” – (Alija Izetbegović  )